НационалиТОПФутбол

България U21 излъга полуфиналист от Европейското първенство!

Младежкият национален отбор на България извоюва изключително ценна победа на стадион „Александър Шаламанов“. Във втория си мач от квалификациите за Евро 2025 „трикольорите“ победиха трудно с 1:0 Израел, който съвсем наскоро изиграха полуфинален мач от Европейското първенство за младежи срещу бъдещия шампион Англия. Трябва да отбележим,че израелските играчи, които са започнали и двата мача като титуляри са едва двама.

Младите футболисти стигнаха до трите точки благодарение на гола, отбелязан от Никола Илиев в началото на второто полувреме, По този начин зарадваха селекционера Александър Димитров, който празнуваше рождения си ден, получи още един повод за празник. Така България U21 събра 4 точки в група D, след като не успя да победи Естония в първия кръг, и продължава да мечтае за класиране на големия европейски форум. Лидер е Полша с шест пункта. Следващият мач на нашите ще бъде срещу Германия на 13-ти октомври. 

profittips-the best football tips

България изигра силно първо полувреме, като контролираше събитията на терена и създаде няколко ситуации за гол. Още в третата минута Никола Илиев проби по крилото и намери Емил Ценов на границата на наказателното поле. Неговият удар обаче беше блокиран. Четвърт час след началото удар на Станислав Шопов от чиста позиция също не достигна вратата на гостите. Малко след това, игралият в Интер, Илиев пробва късмета си с шут от далечна дистанция, но високо над напречната греда. В 20-ата минута отново той, най-активният и опасен футболист на България, създаде главоболия за израелската отбрана. Той навлезе в наказателното поле и намери Мартин Стойчев на втора греда. Ударът на десния ни бек обаче премина встрани от целта. В 26-ата минута Георги Николов разигра топката със Станислав Шопов. С няколко финта плеймейкърът на ЦСКА-София успя да си освободи пространство за изстрел и отправи такъв по земя. Липсваше обаче сила и вратаря на Израел Томер Дзарфати съумя да се намеси без затруднения. До почивката българите продължиха да натискат, но защитата на гостите удържа нулевото равенство.

Наставникът на „трикольорите“ направи смяна на почивката и в игра се появи Мартин Сораков на мястото на Петър Андреев. В началото на втората част нападателят на гостите Халаили се озова очи в очи с Пламен Андреев. Той беше притиснат от Християн Петров, а вратарят на Левски проследи ситуацията и успя да избие топката. В ответната атака България излезе напред в резултата, а точно смяната на Димитров се оказа ключова. Влезлият от резервната скамейка Сораков проследи една върната топка от защитник към вратар и успя да изпревари и да преодолее противниковия страж, след което подаде към Никола Илиев. Той отигра хитро и хладнокръвно ситуацията, финтира израелски бранител и запрати топката неспасяемо в мрежата – 1:0 за България.

Второто полувреме предложи на зрителите повече битка, отколкото голови положения, за което може би помогна до известна степен ранният гол. Петнадесет минути преди изтичането на редовното време Емил Ценов беше намерен на добра стрелкова позиция в близост до наказателното поле на Израел. Неговият топовен шут обаче беше отразен по прекрасен начин от Дзарфати. В 83-тата минута Николай Златев започна скоростна контраатака. Той спечели много терен и намери Сораков. Ударът на нападателя беше блокиран, а Асен Митков стигна пръв до топката, премина покрай вратаря, но се свлече на тревата в опит да спечели дузпа. Главният съдия не беше заблуден и извади жълт картон за симулация. Израел хвърли всички усилия, за да предотврати загубата, но защитата на България бе стабилна – удържа и съхрани крехкия си аванс. 

profittips-the best football tips

„Лъвчетата“ изиграха борбен и сърцат мач, и задружно успяха да постигнат първа победа в квалификациите. Бурната им радост при гола на Никола Илиев говори за сериозно напрежение в отбора след гостуването в Естония, но и за воля, амбиция и желание за победа. Те успяха да спечелят срещу полуфиналист от изминалото през лятото европейско първенство, който дори и без основна част от състава си бе корав противник. По този начин младежите на България вървят гордо и със самочувствие към месец октомври, когато ще приемат едно от най-големите имена в футбола – Германия. Възпитаниците на Александър Димитров се опитват да играят приятен футбол на скорост и със сигурност заслужават повече подкрепа от българските фенове.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker