ТОПЦСКА-София

Екоактивисти забавят строежа на „Армията“

Предстои ново предизвикателство пред реконструкцията на стадион „Българска армия“. Преди дни активисти изпратиха писмо до РИОСВ с искане да не одобри инвестиционния проект заради липсата на подробен устройствен план (ПУП), днес еколози пожелаха оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Организацията „Зелени закони“, която получава финансиране от „Отворено общество“, инициативата включва участието на известни защитници на природата като Тома Белев, бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, еколога Петко Ковачев, Стефан Аврамов от швейцарската фондация WWF и журналистката Вера Стаевска.

profittips-the best football tips

Реконструкцията на „Армията“ е планирана да започне през есента, но разработването на оценка за въздействие върху околната среда е процедура, която обикновено отнема значително време и усилия и може да продължи години. Съществуват множество примери за това. В резултат на подобни обжалвания от страна на зелени неправителствени организации, някои метро линии бяха забавени с години. Същата ситуация се отнася и до завода за боклук. Поради подобни причини, приемането на плана за управление на парк „Витоша“ се забавя.
Проектът на ЦСКА-София планира всички дейности по реконструкцията да са в рамките на съществуващото съоръжение, без да се навлиза и засяга Борисовата градина, дори от клуба твърдят, че ще върнат площи към парка, които да бъдат използвани от гражданите. Законът не изисква за ремонт да се прави ОВОС. Той е задължителен, ако се изгражда нов стадион, който засяга части от парка. В компетенциите на Столична община и кмета Фандъкова е дали ще приемат искането на еколозите от „Зелени закони“ за ОВОС.

„Тема Спорт“

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker