НационалиТОПФутбол

Илия Груев: България има своите шансове срещу Германия

Илия Груев-старши сподели своето мнение пред „Дарик радио“ преди двубоя между младежките национални отбори на България и Германия до 21 години. Срещата е в петък от 19:15 часа на стадион „Александър Шаламанов“. 

„Този мач за мен е много интересен и с удоволствие ще го гледам. Дали има голяма разлика между България и Германия, говорим за младежи, не мога да кажа. Факт е, че Германия е фаворит на базата на това, което направи през последните години. С изключение на последното Европейско първенство, в което не се представиха никак добре. В предишните три, два пъти станаха Европейски шампиони и един път играха финал, разбира се, под ръководството на Щефан Кунц. Сега при Антонио ди Салво нещата са малко по-различни. Имах възможността да се видя с него и да говоря с него лично преди около два месеца и половина, когато бяхме на един треньорски конгрес в Бремен и още тогава се заговорихме за този мач, който предстои между България и Германия. В България смея да кажа, че много сериозен и отговорен ще е подходът на футболистите на Антонио ди Салво, защото този мач е много важен както за тях, така и за българския младежки национален отбор и съм сигурен от това, което чувам и следя по медиите, че немският национален отбор ще се отнесе много сериозно към този мач, както предполагам, разбира, се и българският“, започна Груев.

profittips-the best football tips

– Самият факт, че идват два дни преди мача, подсказва, че взимат мача насериозно.

– От Антонио ди Салво знам, че са пристигнали вчера вечерта в България, за да могат да се аклиматизират добре, да видят условията. Мисля, че това е нещо абсолютно нормално, когато работиш на такова професионално ниво. Мисля, че България, както и Германия имат своите шансове в този мач. Разбира се, Германия е в ролята на фаворит, дори и поради факта, че много немски футболисти в тази възраст играят вече почти като основни футболисти в добри отбори в Бундеслигата. България стартира добре в тези квалификации. Записа изключително престижна победа срещу Израел, отбор, който знаем с какви добри играчи разполага и неслучайно в последните години показва едно израстване в младежките национални гарнитури. И преди този мач, вярно е, че България има два мача и четири точки, докато Германия има един мач и три точки, но мисля, че в България и в София специално нашите младежи имат шанс и очаквам този мач да е изключително равностоен, поне така се надявам и добър резултат с България.

– Миналите квалификации направихме един равен с Нидерландия, където също имаше сериозни имена. Кои са звездите на немския тим, какво може да види публиката в София? Има играчи от Борусия Дортмунд, които се котират доста високо, от Айнтрахт Франкфурт, от Мьонхенгладбах. Обобщете кои са най-впечатляващите момчета от тази немска генерация?

– Има наистина добри футболисти, не мога да кажа чак звезди, макар че са в полезрението на големи клубове и наистина са изключително добри футболисти. Най-известните имена, които няма да вземат участие в селелкцията на Ди Салво са Джамал Мусиала и Флориан Вирц. И двамата са страхотни футболисти. И двамата са 2003 набор, на 20 години и спокойно могат да играят в този национален отбор, но те отдавна са част от А националния отбор на Германия, така че това са най-известните имена, но те няма да бъдат на разположение на Ди Салво. Оттам в офанзивен план имат много добри футболсти – Карим Адейеми, играч на Борусия Дортмунд с четири мача за мъжкия национален отбор, с гол в тези мачове. Футболист, който притежава изключителни качества, най-вече своята бързина, силата да играе един на един. Да не забравяме другия футболист на Борусия Дортмунд, Юсуфа Мукоко, който е изключително изявен голмайстор. Ансгар Кнауф. Един футболист, който прави изключително впечатление в Бундеслигата, е Максимилиан Байер, играч на Хофенхайм, който в последните шест мача мисля, че отбеляза четири гол и направи три асистенции. Той е в топ форма, въпреки че невинаги е титуляр в отбора до 21. Браян Груда от Майнц, който прави много добър сезон. Младо момче. Преди 3, 4 мача получи шанс да се изявява в първия отбор и се възползва по най-добрия начин. В защита единственото по-известно време е Лука Нетц от Борусия Мьонхенгладбах. В защитната формация имат проблеми, вкючително Мартин Дардай, така че мисля, че Германия там има малко повече проблеми. В офанзивен план разполагат с най-доброто.

– Може би има криза в немския футбол, но винаги са наблягали на тази възрастова група, защото тук е преходът между мъжкия и младежкия футбол. Там ли е голямото предимство? По-бързо ли пробиват немските младежи, отколкото българските?

– Не мога да кажа по-бързо, защото конкуренцията е много голяма. При всеки е различно. Доста от тези футболисти, които изброих, играят като титуляри, записват доста често мачове в първите отбори на своите клубове, а това повишава тяхното качество, води до едно по-голямо самочувствие, а и самото изграждане на тези футболисти. Всички те са преминали през детско-юношески школи на най-високо ниво и мисля, че оттам им е най-голямото предимство. Темпото, физиката, дори терените и условията. Когато си научен от най-ранна детска възраст да играеш на добри терени, да подаваш добре топката, да имаш условията за работа, това ти дава предимство като стигнеш на една такава фаза от развитие като футболист, когато възможностите са изравнени, просто ти да знаеш какво да правиш, да си научен как да подаваш бързо топката, да се движиш по-бързо. Децата още от малки са принудени да играят бързо. Да играят качествено. Знаем, че когато теренът не е добър, винаги намира оправдания да каже, че теренът не бил добър, топката подскачала. Разликата в този аспект все още е много голяма в полза на Германия.

– Стадион „Александър Шаламанов“ ще им се стори като интерсно съоръжение. Малко архаично ще изглежда.

– Не знам дали ще им изглежда архаично. Наистина, тези футболисти играят в Бундеслигата и са свикнали да играят на топ стадиони, но без да подценявам другите страни, в които играха, мисля, че преди един месец играха в Косово. Знам, че биха с 3:0, но не знам на какъв стадион са играли, при какви условия, но не мисля, че в Косово условията са по-добри от при нас.

– В този български отбор има ли играчи, които да ви правят впечатление?

– Харесва ми, че има голям синхрон между Младен Кръстаич и Александър Димитров. В предишни години винаги имаше ситуации, в които футболисти, които можеха да играят за младежкия национален отбор и щяха да са много полезни, бяха викани при мъжете, което, разбира се, е правилно. А националният отбор има предимство пред младежкия, но те записваха никакви или малко игрови минути. Абсолютно убеден съм, че в мачовете в младежкия национален отбор, може спокойно да покажеш твоите качества и да трупаш международен опит. Приветствам и одобрявам това сътрудничество. Християн Петров, Станислав Шопов, Никола Илиев и Пламен Андреев са част от младежката формация. Там ще играят като титуляри и това ще ги развие много повече, отколкото да седят на скамейката на мъжкия национален отбор и да запишат 10, 15 минути.

– Пред вас какво предстои – ново предизвикателство около треньорската ви кариера или на този етап сте в положение на изчакване?

– В положение на изчакване съм, защото този път съм решил за себе си, че искам да намеря точното нещо, което наистина ще ми доставя удоволствие, защото наистина, когато достигнеш до едно сериозно ниво в треньорската професия, мисля, че следващото предизвикателство за мен, искам да е нещо, което освен като работа, да ми доставя и удоволствие, защото това съм работил толкова много години. Смея да твърдя, че оттук нататък искам работата, която върша, да е подплатена и с удоволствие. За мен е важно освен резултатите на отбора, играта на отбора, развитието на футболистите. Поддържам контакт с мои бивши футболисти, които направиха доста сериозни имена в германския, а и в европейския футбол.

– На кой от футболистите, с които сте работили, се възхищавате най-много?

– Няма да кажа някой от големите имена, но за мен това момче е изключително сериозно и направи страхотна кариера, при положение, че и той, и ние знаехме, че няма такъв феноменален талант, но с неговата работа, сериозност, характер и с това, че бе абсолютно отдаден на футбола. Мисля, че го познавате много добре този футболист. Вили Орбан, капитан на РБ Лайпциг.

– Илия Груев-младши смени Бундеслигата с Англия. Как се чувства там и как усещате английския футбол?

– Чувства се много добре в Лийдс. Изключително щастлив е там. Тренира при изключителна конкуренция, при изключителни условия. Даже смея да твърдя, в такъв чисто футболен аспект, Англия превъзхожда Германия. Трансферната сума на Вердер Бремен според transfermarkt е 90.5 млн. евро, говоря за целия отбор, докато на Лийдс е 225 млн. Говорим за излючително голяма разлика. Той е от три седмици там, от които десет дни бе на лагер с националния отбор, сега пак. Започва да се аклиматизира, на него всичко там много му допада.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker