Анализи и коментариТОПФутбол

Купата на България – пътят към Лига Европа и една грешка бонус, шансовете на шампиона в новата Шампионската лига

Емоциите от европейското участие на повечето български тимове отмина. Лудогорец по традиция остана да играе в групи до Нова година, а от първенството изминаха десетина кръга. Много малко хора обаче вече осъзнават, че европейските клубни турнири и най-вече Шампионската лига за последен път ще се проведе във формата, който познаваме. Промените вече са приети, а от следващия сезон в турнирите ще настъпят промени. УЕФА вече утвърди новите формати, а те предвиждат общо 12 отбора повече в груповата фаза на трите турнира – по 36, вместо по 32 тима. Ние обаче ще разгледаме какво ни предстои от гледна точка на българските отбори, защото със сигурност шансовете се увеличават. Да, България отново ще има 4 представителя в Европа, но за единия промяната е съществена.

Sesame Купа на България

Този турнир става още по-привлекателен, защото носителя на трофея не само, че ще получи квота за Европа, но ще започне участието си от Лига Европа. Така за първи път ще имаме представител директно в този турнир, защото до момента Лудогорец минаваше през него, но като отпаднал от Шампионската лига. Сега носителят на Купата стартира в турнира, но от първи предварителен кръг заедно с още 17 отбора – носителите на Купите на Норвегия, Русия (ако бъдат допуснати), Дания, Хърватия, Гърция, Израел, Кипър, Швеция, Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Азербайджан, Казахстан, Словакия, Молдова и Косово. Така носителят на нашата национална купа ще се изправи срещу един от тези тимове в битка за групите на Лига Европа. Девет носители на трофей продължават напред във Втори кръг, където към компанията се присъединяват четвъртия отбор получил право да участва в Европа от Нидерландия и третите от Португалия, Белгия, Шотландия, Австрия, Сърбия и Турция – общо 7 тима. В третия предварителен кръг на Лига Европа влизат още носителите на Купите на Швейцария, Украйна и Чехия, но и 3 отпаднали отбори от предварителните кръгове на Шампионската лига. Накрая се стигна и до заветния плейоф за групите на Лига Европа, в които участват 24 отбора дошли както от Шампионската лига, така и от пътя на нашия представител и носител на Купата на България. Просто казано – общо 49 отбора, които ще минат през предварителния кръг на Лига Европа се борят за 12 свободни места за груповата фаза на турнира.

profittips-the best football tips

Бонус – отпадане

Другата добра новина за носителя на Купата на България е възможността да направи една грешка, която няма да се окаже фатална. До този момент тази привилегия имаше само шампиона на България, който при добро стечение на обстоятелствата, дори можеше да си позволи две отпадания и да остане в Европа, както се случи с Лудогорец тази година. От следващия сезон елиминацията от Лига Европа ще означава продължаване в Лигата на конференциите и едва след второто отпадане сбогуване с Европейските турнири.

Шампионската лига

Огромната промяна във формата е именно в Шампионската лига, но първенецът на България ще има шанс да се опита да влезе в този нов формат, защото ще има една идея по-голям шанс от досега. За тези, които още не са разбрали – груповата фаза на турнира е тотално различна от това, което познаваме. 36 отбора ще бъдат в една обща група и едно общо класиране, като ще играят по 8 мача – 4 като домакин и 4 като гост с различни съперници. Класирането за елиминациите също ще бъде различно, като първите 8 отбора в тази обща група ще играят директно на осминафиналите, а класиралите се от 9 до 16 място ще се изправят срещу отбор класирал се между 17 и 24 място в плейоф за осминафиналите. Тимовете от 25-то до 36-то място отпадат от Шампионската лига, като след груповата фаза на турнира няма да има „преместване“ в Лига Европа.

Каква е ситуацията с родния шампион?

По традиция шампионът стартира от Първи предварителен кръг на Шампионската лига в компанията на още 31 отбора. От първи към Втори предварителен кръг се класират 16 тима, но от втори започват надпреварата още 8. Така от оформените 12 мача в Трети предварителен кръг се класират 12 отбора, които оформят 6 двойки и 6 тима отиват в Плейофа за Шампионската лига, където ги чакат шампионите на Сърбия, Турция, Швейцария и Украйна. Така пейофа на шампионския поток отборите стават 10 за 5 места, които дават право на участие в груповата фаза. Така всъщност 44 шампиона се борят за скромните 5 места в груповата фаза. През този сезон 39 отбора се бореха за 4 места в Шампионската лига.

Лигата на конференциите

Тук промените не са много. Двата ни участника в Лигата на конференциите ще стартират отново от Втория предварителен кръг на турнира в компанията на 29 отбора класирали се от първата фаза на турнира, 9 отбора отпаднали от Лига Европа и общо 50 тима, които стартират заедно във Втори кръг. Третият предварителен кръг се формира от 44 отбора, класирали се от Втори предварителен кръг плюс 7 тима отпаднали от Лига Европа, а в плейофа за групите един срещу друг се изправят 26 отбора класирали се от трети кръг и 5 тима, които влизат от тази фаза на турнира за 19 места в групите. Всъщност нашите представители в Лигата на конференцията се борят за 19 места в групите от общо 137 отбора, които ще се включат по различен начин в пътя на българските представители.

Промените в груповата фаза на Лига Европа и Лигата на конференциите!

Форматът и на двата турнира ще копира този на Шампионската лига, но с леки разлики. В Лига Европа също ще се играе на принципа една група от 36 отбора – 8 мача на тим с 4 домакинства и 4 гостувания срещу различни отбори. В Лигата на конференциите нещата ще са подобни, но разликата е, че отборите ще имат 6 мача – 3 домакинства и 3 гостувания. И в двете лиги първите 8 тима в общото класиране ще продължават в осминафинали, а класираните между 9-то и 16-то място ще се изправят срещу тимовете от 17-то до 24-то място в плейофи. Тук също важи правилото, че след груповата фаза няма отбори, които да продължават участието си в по-нискорейтингов турнир.

profittips-the best football tips

Календарът

Естествено с увеличаването на мачовете в груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа, се променя и целия календар на евротурнирите. Така мачовете 2 кръга от двата турнира ще се играят в последните две седмици на месец януари. Груповата фаза на Лигата на конференциите пък приключва чак на 19 декември.

Веско Вълчев „dsport.bg“

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker