Анализи и коментариЛевски (София)Първа лигаТОПФутболЦСКА-София

Левски срещу ЦСКА – не за титла, а за честта на емблемата и верните фенове

В неделния следобяд Левски и ЦСКА-София излизат един срещу друг в голямото дерби на 28-ия кръг. Сблъсъкът по традиция е на Националния стадион „Васил Левски“ с начало 14:45 часа и ще имате възможност да проследите всичко най-интересно преди, по време и след мача с TribunaSofia.bg.

Една от любопитните подробности за тази среща е, че „сините“ са символичен домакин на мястото, където „армейците“ домакинстват, поради реконструкцията на стадион „Българска армия“. Именно там тимът, воден от Нестор Ел Маестро игра за последно, където бе надигран от гостуващия Локомотив Пловдив и загуби с 1:2. Поражение, което донесе със себе си голямо разочарование у привържениците, които дружно скандираха за оставката на старши треньора. Към настоящия момент обаче наставникът остава начело на ЦСКА, но при евентуална загуба днес има вероятност той да се раздели с клуба.

profittips-the best football tips

Левски също влиза в дербито, след като претърпя истинска катастрофа при гостуването в Разград. „Сините“ записаха тежко поражение с 1:5, което прекъсна отличната им серия от мачове без загуба и допуснати голове. Една победа днес ще върне самочувствието на отбора, ще стопи и разликата на три точки от днешния опонент, който се намира на третото място във временното класиране, изоставайки на една от втория Черно море и на шест от Лудогорец (тимът на Георги Дерменджиев с един изигран двубой по-малко.)

Двата тима ще бранят най-вече честта си в дербито, след като загубиха мачовете си в сряда, но си приличат и по факта, че имат доста кадрови проблеми. Разбира се, цел пред „сините“ е и място, даващо право на участие в евротурнирите, а петият в подреждането Локомотив Пловдив диша във врата, на една точка разстояние. За Левски големият отсъстващ е Марин Петков – човекът в най-силна форма от началото на пролетта, който си изкара пети жълт картон и е наказан за един мач. Все още не е публикувана официално групата, определена от Николай Костов, но по всяка вероятност срещата пропускат и Асен Митков, и Фабио Лима -двама футболисти, които докато бяха здрави, намираха място сред титулярните единадесет.

Ситуацията при ЦСКА също не е цветуща. Поражението от „смърфовете“ е най-малкото разочарование за „червените“, предвид слабата игра и тежките контузии на двама български футболисти. Единият от тях до този момент бе основният стълб в отбраната – Християн Петров, който скъса връзка на глезена. В момента футболистът е с шина, а след това ще започне възстановяването му, като със сигурност ще отсъства в следващите двубои. Доста по-тежка е травмата на неговия съотборник в младежкия национален отбор Мартин Стойчев. Десният краен бранител е със скъсана предна кръстна връзка, което ще го изкара от състава за няколко месеца. Наказан за натрупани девет жълти картона е един от лидерите в съблекалнята Амос Юга, а първият капитан Юрген Матай, заедно с Иван Турицов и Брадли Де Нойер са другите отсъстващи при „армейците“.

profittips-the best football tips

Вероятни състави на двата отбора:

Под рамката на вратата на Левски ще започне Пламен Андреев. В защита ще действат Патрик-Габриел Галчев, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба и Вендерсон Цунами. Халфовата линия на „сините“ ще бъде съставена от петима – дефанзивни полузащитници Карлос Охене и Патрик Мислович, а пред тях Джавад Ел Джемили. По двата фланга – Евертон Бала и Асими Фадига, а на върха на нападението ще стартира Рикардиньо.

За ЦСКА вратар ще бъде Густаво Бусато. Отдясно Емануел Шакич, отляво Тибо Вион, а в центъра на отбраната – Браян Кордоба и Енес Махмутович. Като опорен полузащитник най-логично е да видим Марселино Кареасо, а пред него ромба в среда ще допълнят норвежкото трио Джонатан Линдсет, Тобиас Хайнц и Улаус Скаршем. Като нападатели ще действат – Фернандо Каранга и Матиас Фаетон, но е възможно и някой измежду Станислав Шопов или Данило Асприля да започне от първата минута.

Като изключим финала за Купата на България от 2022 година, двата отбора отдавна не са имали дерби, в което залогът да бъде трофей. Сблъсъкът в София днес наистина е по-скоро за чест, за емблемата, за феновете, които ще напълнят стадиона и ще направят празнична атмосферата по трибуните. През есента двата тима завършиха наравно, а какво ще направят днес и ще има ли победител този път, ще разберем съвсем скоро в неделния следобяд на стадион „Васил Левски“.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker