ФутболЦСКА-София

На този ден, преди 21 години – паметна вечер на „Армията’!

Датата 3 октомври е свързана с паметен мач на ЦСКА в Европа. На този ден през далечната 2002 г. „червените“ приемат Блекбърн Роувърс в реванш от първия кръг за Купата на УЕФА .Първата среща на „Иууд Парк“ приключва при резултат 1:1, след като „армейците“ повеждат чрез Велизар Димитров, но Корадо Граби възстановява паритета. ЦСКА има реален шанс да отстранят Блекбърн – емблематичен за английския футбол отбор, който дори успява да спечели Висшата лига през 1995г. В състава на Роувърс личат имената на Брад Фридъл, Деймиън Дъф и Анди Коул. Правилото за гол на чужд терен важи, което значи, че българският тим, воден от тогавашния им треньор Стойчо Младенов, има леко предимство преди реванша. Стадион „Българска армия“ е пълен до краен предел. Цели 23 000 зрители присъстват на трубуните и създават невероятна футболна атмосфера.

Срещата започва равностойно. И двата тима в началото са предпазливи. Първият шанс е за домакините. Тодор Янчев стреля опасно от далечна дистанция, но ударът му преминава в аут. Дейвид Томпсън отговаря за Блекбърн, след като отправя коварен изстрел от пряк свободен удар, но топката профучава встрани от вратата на „червените“. Малко по-късно ЦСКА претендиратза дузпа, след като защитник на гостите фаулира Макдоналд Мукаси, но реферът решава играта да продължи. В една от следващите атаки Жоао Брито прави хубав пробив в наказателното поле на съперника и отправя удар с левия крак по посока вратата на Брад Фридъл, но не успява да затрудни американеца.

Тридесетата минута се оказва кошмарна за ЦСКА, след като Дейвид Томпсън с фантастичен удар от 25 метра изненадва вратаря на „армейците“ Стоян Колев и извежда англичаните напред. Голът дава самочувствие на Блекбърн и те са близо до втори гол, но защитникът на домакините Жоао Карлос блокира шут на Деймиън Дъф. „Червените“ атакуват смело, но така и не успяват да изравнят до края на полувремето и Роувърс се оттегля със скъпоценен аванс на почивката.

profittips-the best football tips

Десет минути след подновяването на играта „армейците“ получават и втори гол. След прекрасна атака на англичаните и неуспешна изкуствена засада от българския отбор, Анди Коул е изведен сам срещу Колев. Голмайсторът на Блекбърн намира непокрития Естенстад, а той, останал непокрит пред опразнената врата, удвоява преднината на своя отбор. Мисията изглежда вече почти непосилна, тъй като на ЦСКА вече са необходими цели три гола, за да отстранят коравия си съперник. Само минута по-късно, след нова блестяща атака, Деймиън Дъф с диагонален удар прави резултата класически за радост на голямата група от английските фенове в гостуващия сектор. Блекбърн се възползва от колебанието при „червените“ и продължава да атакува, но пропуска няколко чисти ситуации за четвърти гол.

Стойчо Младенов реагира моментално и прави двойна смяна в 59-ата минута. В игра се появяват 21-годишният Емил Гъргоров и Агналдо, които заменят Брито и Мукаси. Резултатът е светкавичен и само за 12 минути ЦСКА успява да върне два гола пасив. Първо ниският на ръст Гъргоров засича с глава великолепно центриране на Светослав Петров. В 71-ата минута футболистът с прякор „Бадема“ качва топката на глава на бразилеца Агналдо и нападателят завършва по прекрасен начин атаката за 2:3. В този момент ЦСКА се нуждае от още два гола, тъй като при евентуално равенство в общия резултат, се гледат отбелязаните голове на чужд терен.

Блекбърн изпуска невероятна възможност за реализиране на решаващ четвърти гол, след като трима нападатели на английски тим излизат сами срещу Стоян Колев, но някак топката не влиза във вратата на „червените“. В последния момент Светослав Петров се връща и изчиства кълбото в корнер. Минута преди края на редовното време след съприкосновение, Велизар Димитров пада в наказателното поле, а реферът отсъжда дузпа за ЦСКА за щастие на вече мечтаещите фенове на „армейците“. Златната резерва Емил Гъргоров застава зад бялата точка и с малка доза късмет изравнява резултата – 3:3. Чудото е само на един гол разстояние. ЦСКА организира още една опасна атака, но шансът е на страната на Блекбърн . Нервите на Велизар Димитров не издържат и той си изкарва червен картон. За повече обаче време няма и българският тим отпада от квалификациите на Купата на Уефа.

Така тимът от Острова потрепери, но все пак успя да отстрани българския си съперник. ЦСКА на Стойчо Младенов сътворяват впечатляващ частичен обрат от 0:3, за който си спомняме и до днес. Въпреки загубата, поради головете на чужд терен, това е един от достойните сблъсъци на родния гранд, с които феновете на „армейците“ се гордеят.

ЦСКА – Блекбърн 3:3
0:1 Дейвид Томпсън (30), 0:2 Егил Естнестад (55), 0:3 Деймиън Дъф (56), 1:3 Емил Гъргоров (65), 2:3 Агналдо (71), 3:3 Гъргоров (89-дузпа)

ЦСКА: 12.Стоян Колев, 2.Георги Антонов (капитан), 29.Ибрахима Гай, 3.Галин Иванов (81 – Христо Янев), 4.Маркос Чарас, 5.Тодор Янчев, 8.Велизар Димитров, 14.Светослав Петров, 25.Жоао Карлош, 20.Жоао Пауло Брито (59 – Агналдо), 21.Макдоналд Мукаси (59 – Гъргоров)

Блекбърн: 1.Брад Фридъл , 2.Лукас Нийл, 3.Тугай Керимоглу (61 – Кийт Гилеспи), 11.Деймиън Дъф, 8.Дейвид Дън, 22.Егил Йостенстад (59 – Корадо Граби), 14.Нилс-Ерик Йохансон, 25.Хенинг Берг, 20.Дейвид Томпсън, 21.Мартин Тейлър, 35.Анди Коул (81 – Алън Махън)

Снимка: fccska.com

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker