Първа лигаФутболЦСКА-София

Помощник-треньорът на Ел Маестро: ЦСКА е моята детска любов, можем да постигнем целите си

Александър Гицов, помощник-треньор в щаба на Нестор Ел Маестро в ЦСКА, даде обстойно интервю пред австрийското издание „90minuten.at“, в което споделя за работата си на „Българска армия“. Той коментира първия полусезон на „червените“, както и за амбициите на клуба и личните си цели като наставник.

„Имахме много добър период със 17 поредни мача без загуба. Началото всъщност не беше толкова добро. Нестор Ел Маестро пое клуба като старши треньор след два шампионатни кръга и първия мач от квалификациите за Лигата на конференциите. По негово желание влязох като помощник-треньор в началото на август. Загубихме реванша със Сепси с 0:4 и завършихме наравно два пъти в лигата. За толкова голям клуб, в Австрия ЦСКА е сравним с Рапид Виена, всяко поражение се гледа критично. Август не беше лесен за нас. След това въведохме добра структура и тогава дойдоха положителни резултати“, заяви Гицов.

profittips-the best football tips

„В България е същата ситуация е като в Австрия. Има постоянен шампион, но всеки сезон започва с големи цели и много надежда. Минаха няколко години от последната шампионска титла на моя клуб, но това все още е голямото желание на феновете, собствениците и треньорския екип“, анализира той.

„Фокусът ни е върху играта срещу топката, с висока интензивност на пресата и много високи завладявания на топката – най-добре в последната третина пред вратата. Нашите положения трябва да бъдат създадени след подреден хаос. Отдаваме голямо значение на бързото връщане на топка, вертикалните подавания, добрата защита и постоянните атаки от нашия отбор“, каза още помощникът на Нестор Ел Маестро.

„Нашият начин на игра предизвиква много дискусии в България – някои го приемат положително, други – не. Българската футболна култура работи подобно на испанската: много отбори играят с класически крила, които често идват от испанския или южноамериканския пазар и са силни в ситуации един на един. Средното време за владеене на топката в България е почти два пъти по-високо в сравнение с Австрия. Нашият подход е съвсем различен. Има хора, които изобщо не могат да се идентифицират с него – това е нормално“, допълни Александър Гицов.

profittips-the best football tips

„Голямо предимство на Нестор и брат му Никон е, че и двамата говорят испански. Някои от нашите играчи не говорят толкова добре английски, така че това помага много за изграждането на връзка. Забелязах в първия ден от тренировката, че езикът на тялото на играчите се променя, когато треньорът им говори на родния им език. По принцип се говори английски, с Емануел Шакич и един играч от Люксембург говорим на немски. Говоря свободно български и общувам предимно с нашите български играчи. След престоя ми във Флоридсдорфер, където се говореше немски, всичко това е интересно ново преживяване. Частно вземам уроци по испански, за да знам поне основите“, сподели още помощник-треньорът на ЦСКА.

„Треньорският екип с Нестор, Никон и нашият фитнес треньор вече бяха работили заедно в два клуба, така че вече имаха ясни идеи. Отне ми време да се адаптирам в началото – сега работя много добре. Споделяме задачите в зоната за анализ, всеки играч получава пет до петнадесет минути с мен или Никон всяка седмица, в които се обсъждат индивидуални неща. Като цяло всички решения взимаме като екип и задачите се променят от седмица на седмица. Разбира се, крайното решение е на Нестор“, каза още Александър Гицов.

profittips-the best football tips

„Израснах в България до 19-годишна възраст, ЦСКА беше моята детска любов. Имаше известна романтика в решението ми. Също така вярвам, че ние във Флоридсдорфер свършихме наистина добра работа през последните няколко години, но моето желание беше да видя нещо различно. Желанието за по-нататъшно развитие и детската мечта ЦСКА ме мотивираха да взема това решение“, сподели той.

„Разбира се, че искам да работя като старши треньор в даден момент, но нямам краен срок за това. Имам още много да уча и съм повече от щастлив в настоящата си роля. Сега бих искал да направя следващата стъпка в обучението си, която ще бъде лиценз Pro. Ако говорим за цели: Голяма цел е да работя в австрийската Бундеслига. Идентифицирам се с австрийската футболна култура и се виждам да работя отново в Австрия в бъдеще“, разкри младият специалист.

„Кандидатствах за предстоящия курс за лиценз Pro в Австрия, но обратната връзка ще дойде чак през новата година. Желанието ми е да получа Pro лиценз в Австрия, защото според мен обучението е едно от най-добрите в Европа. Това е показано от успехите на Оливер Глазнер и други австрийски треньори.“

profittips-the best football tips

„Преди няколко години имах възможност да го гледам (б.р. – Глазнер) как изнася лекция на живо. Той говори там за своите идеи, стила си на трениране и стила си на игра, което ми хареса. Той постигна голям успех през последните години и е човек, от когото се опитвам да черпя идеи“, продължи треньорът.

„След последния мач настроението все още е малко минорно, но всички сме оптимисти, че можем да постигнем целите си след добра подготовка. Ние също сме на четвъртфинал за Купата. Носителят на Купата играе директно в Лига Европа, това също е много важно за нас. Смятам, че подготвителният период през януари и февруари ще бъде много важен, трябва да поставим основата, за да постигнем целите през юни“, завърши Александър Гицов.

Снимка: Официален сайт на ЦСКА

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker