Левски (София)Първа лигаФутбол

Само един чуждестранен нападател е вкарал повече от Рикардиньо за календарна година

Нападателят на Левски – Рикардиньо – е с голяма преднина пред всички останали голмайстори на тима за 2023-а година. Бразилецът има 14 попадения, което е над два пъти повече от най-близкия до него – сънародникът му Роналдо. Крилото на „сините“ има 6 попадения в първенството през отминалата година. Третото място си поделят Уелтън и Джавад Ел Джемили с по 5 гола, макар че бихме могли да го присъдим на бразилеца, тъй като той вкара още два срещу Арда в баража за Лигата на конференциите през юни на „Герена“.

Но нека се спрем на Рикардиньо, който е един от играчите, които предизвикват най-много спорове между привържениците. А легендарни фигури от миналото на клуба не спират да твърдят, че на „Герена“ в негово лице все едно няма номер 9. Някои го критикуват, че е много далеч от това, което се очаква от централния нападател на Левски. Други пък го оправдават с аргумента, че съотборниците му създават много малко чисти положения. И съответно, когато топката не стига до него, той няма как да бележи много.

profittips-the best football tips

Това твърдение никак не е далеч от истината. Но даже и при малкото положения, които се откриват пред него, показателите му са доста добри. Тези 14 гола за 2023 година не са кой знае колко впечатляващи, но са значително повече от бройката до която са стигали най-резултатните играчи на тима в доста предишни епохи от историята. Нещо повече – сред чужденците, които са ставали номер 1 в Левски за календарната година, Рикардиньо дели второто място за всички времена заедно с Гари Родригес.

Крилото от Кабо Верде също като Рикардиньо завърши с 14 гола, но през 2013-а. Единственият легионер, който е вкарвал повече от тях двамата, е Гарра Дембеле. През 2010-а таранът от Мали вкара 16 попадения за Левски в първенството. Тази цифра е наистина впечатляваща, защото той бе част от отбора само във втората половина от годината, тъй като дойде през лятото. През пролетта на 2011-а вкара още 10 и бе продаден на Фрайбург. Въпреки това до края на годината никой не го настигна и задмина и той за втори пореден път стана номер 1.

В цялата история на клуба най-голям терминатор за противниците е бил Наско Сираков през 1987-а. Тогава той вкарва 34 гола. Най-близо до него е легенда номер 1 на клуба – Георги Аспарухов. През 1965-а Гунди забива 29 попадения в шампионатни мачове.

profittips-the best football tips

През 21-и век най-много голове в рамките на една година е вкарал Георги Чиликов – 22 през 2002-а. Интересното е, че той е ставал номер 1 в три поредни години – 2002, 2003 и 2004-а, сочи статистически материал на „Мач Телеграф“.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker