Левски (София)Първа лигаФутбол

Станислав Генчев: Когато отборът играе добре, малко са отборите в България, които могат да ни противодействат

Старши треньорът на Левски Станислав Генчев даде обширно интервю за предаването „Арена Спорт“ на Българската национална телевизия, в което говори за първите си 100 дни начело на „сините“. Родният специалист сподели, че за всеки треньор ще е много трудно на „Герена“, ако целта му е да излезе от сянката на Станимир Стоилов.

„Изключително щастлив съм, че се завърнах в Левски. И като футболист винаги съм се надявал да имам втори шанс да облека синята фланелка. На първата ми пресконференция казах, че мечтата ми е да съм треньор на Левски и тя се осъществи. Моята истинска работа е да върна отбора на мястото, което заслужава. 

Аз съм голяма късметлия от гледна точка на това, с кои треньори съм работил. От всеки съм се постарал да взема по нещо и естествено да го прекарам през моята призма. Футболът се развива толкова бързо, че неща, които са използвани преди 5 години, сега само 30% от тях може да донесат успех на един треньор. Общото между всички треньори е как работят психологически с футболистите и как ги държат будни, концентрирани и да извлекат максимума от всеки и най-вече искащи, да желаят нови и нови успехи“, коментира той.

profittips-the best football tips

„На всеки треньор ще му е изключително трудно, ако това е целта му – да излезе от сянката на Станимир Стоилов. Мъри, наричам го така, защото сме били съотборници, бил ми е и треньор, е човек, който направи много за развитието на клуба. Много трудно е да бъдат повторени успехите му. Всеки един треньор, включително и аз, който идва тук, трябва да степенува нещата стъпка по стъпка. Искам да направя отбор, който играе печеливш футбол и накрая на сезона да вдига трофеи.

Старая се да развивам отбора, да подобрявам моята работа, да подобрявам и играта на отбора. Не искам да се сравнявам с никого, какво е било преди и какво може да бъде след това. Със Стоилов съм в много добри отношения. Не сме се чували, за да говорим какво може да ми е полезно на мен тук или какво мога да свърша. Като цяло съм човек, който се учи от всеки по-опитен футболист. Не приемам критиката като обида“. 

„Оценки не искам да си поставям. Най-важно е къде се намира Левски и от каква изходна позиция започнахме и къде се намира в момента. Отборът започна повече от добре. В последните три мача сме отбелязали само един гол. С Хебър и Спартак Варна играта не ми хареса. В паузата отделяме внимание на детайлите, които ще са ни нужни за следващите мачове, за да се върнем на победния път с добра и резултатна игра. На всички ни е ясно, че в Левски не само победата е важна, а и начинът, по който се постига. Феновете пълнят стадиона, за да гледат победи с красива и резултатна игра, а не измъчени победи с по 1:0“, заяви треньорът на „сините“.

„Критики винаги ще има, каквато и система се използва. Системата на игра са просто цифри. Всичко опира до вижданията на треньора и какви са изпълнителите. Всяка система може да бъде и много офанзивна и много дефанзивна. Неслучайно ние сме отборът, който е отбелязал най-много голове. Това не е плод на някаква случайност, а на целенасочена работа. Сигурен съм, че в следващите мачове феновете ще се убедят, че това е офанзивна система.

Един или два неуспешни мача не могат да ни разколебаят. Всеки отбор минава през трудни периоди. И Лудогорец, който е с най-скъпоплатените футболисти, е отбелязал в последните мачове един автогол и една дузпа. Аз съм на мнение, че колкото повече се играе в една система, футболистите тренират нея и отработват различните модели на изнасяне на топката, дефанзивното заставане, пресата, толкова нещата ще се подобряват.

Не съм на мнение, че когато има един или два слаби мача, причината е системата и трябва да се сменя. Може да се сменят изпълнителите, интезивността на натоварването, някои модели на игра. Системата на игра при никакво положение няма да бъде сменяна. Футболистите, с които разполагаме, са идеални за тази система. Ако минем в друга система, ще ни е много по-трудно да вкарваме. Миналата година с футболисти като Роналдо и Уелтън, в друга система, отборът не бешр толкова резултатен“, каза още Генчев. 

„За мен е най-важно да не се отклоняваме от пътя, по който сме поели. Ние сме били наясно от първия ден, в който дойдохме тук, че ще има трудни моменти. Ще има моменти на разколебаване в ръководството, във феновете дали това е правилната система, дали това са правилните изпълнители. Това е част от играта. Най-важното е това, което ние работим, да виждаме, че се получава на терена. Нас не ни притеснява, че имаме три поредни гостувания, защото навсякъде се чувстваме като домакини“. 

„Паузата идва точно навреме, защото имаме нужда от глътка свеж въздух и да отработим различни ситуации, които ни куцаха, най-вече в атака. Взаимодействие между халфове и нападатели, и позиционирането им пред вратата, съответно и създаването на голови положения.

„Със сигурност е много по-добре за ЦСКА, че има промяна в програмата. Резултатите на ЦСКА не отговарят на класата, с която разполагат. Имат около 6 седмици да се подготвят новите им футболисти и треньор. Това облагодетелства ЦСКА, но ние не се оплакваме. Трудните моменти сплотяват отбор и публика и това ще се отрази положително на нас“, допълни предводителят на Левски. 

profittips-the best football tips

„Нашата цел е да се борим за титла и купа. След седем кръга сме на първо място. Има неща, които трябва да подобрим в играта и работим в тази насока. Ще направим всичко възможно и след последния кръг да сме на първо място. Трябва да се концентрираме върху това, което правим ние и да работим усилено. Не трябва да се концентрираме върху чужди мнения и външна намеса. Смятам, че възможностите да се борим за титла са напълно реални. Когато отборът играе добре, малко са отборите в България, които могат да ни противодействат“, заяви Генчев. 

Станислав Генчев засегна и темата, че в социалните мрежи често излиза информация от кухнята на клуба. „Това не е добре. Приемам нашия отбор като едно семейство. Едно семейство е силно и здраво, когато е сплотено. Не трябва да излиза информация от клуба. Ние не можем да кажем на хората какво да говорят и какво да пишат. От нас се иска това, което говорим в съблекалнята, да си остане тук.

„Ще се радвам да станем шампиони, дори да няма моя снимка там. Дай Боже да се случи още през тази година“, завърши Станислав Генчев.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker