Анализи и коментариПърва лигаФутболЦСКА-София

Суровите факти за ЦСКА: от 18 треньорски назначения на чужденци дотук само един е печелил титлата

Настоящата криза в тима на ЦСКА и последвалото назначение на Нестор Ел Маестро дава повод да разгледаме историята на тима и постиженията на чуждестранните наставници. Впрочем, сърбинът е едва третия чуждестранен наставник, който е назначен повторно – другите двама са Енрико Катуци и Миодраг Йешич.

Първият чужденец в историята на тима от стадион „Българска армия“ е дошъл тук преди близо 60 години. Става дума за руснакът Григорий Пинайчев. Той заменя Крум Милев през сезон 1964/1965, печели Купата на Съветската армия, но през идния сезон е уволнен заради слаби резултати. Едва 30 години по-късно идва следващият чуждестранен наставник. Северномакедонецът Гьоко Хаджиевски, но той носи само неприятни спомени с отпадането за купата на България от третодивизионния Чирпан.

profittips-the best football tips

През 2000-ната година Енрико Катуци застава начело. На полусезона тимът изостава на 2 точки от Левски на Чорни, но в крайна сметка е освободен поради „семейни причини“. Тогавашното ръководство го връща на работа през март 2001-ва и отборът завършва на 7 точки зад Левски, което води до второто и последно негово освобождаване.

Следва друг италианец – Луиджи Симони. Уви, и той не успява да се отличи с нищо по-специално! След него идва легендарният Миодраг Йешич. Сърбинът успява да донесе титлата на ЦСКА, която е и единствената титла на родната елитна дивизия, донесена от чуждестранен треньор на ЦСКА към момента.

Списъкът на чужденците се допълва от много сърби /Люпко Петрович, Милош Крушчич, Саша Илич/, румънци /Йоан Андоне, Едуард Йорданеску/, босненецът Бруно Акрапович, англичанинът Алън Пардю и още един северномакедонец – Гьоре Йовановски. Тук трябва да прибавим и самият Нестор Ел Маестро, който вече веднъж беше на „Армията“, но беше освободен в началото на пролетния дял на сезона.

profittips-the best football tips

Предстои да научим дали ексцентричният сърбин ще счупи каръка на тима що се отнася до печелене на титли с чуждестранни наставници начело.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker