НационалиТОПФутбол

Борислав Попов: УЕФА строго ни препоръча мачът да е без публика

Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов, заедно с Борислав Михайлов, говори в Народното събрание във връзка с ексцесиите по време на протеста срещу ръководството на БФС на 16-и ноември.

„Първата среща се проведе на 24-ти октомври по инициатива на полицията. 14:00 часа на 24-ти октомври в присъствието на шест души от полицията на четирима представители на Българския футболен съюз. Първата среща, на която получихме информация, беше на 24-ти октомври. Тогава получихме информация за възможни и предстоящи, огранизирани протестни действия, включително възможност за издигане на расистки и други забранени символи, които също водят до наказание. 

profittips-the best football tips

На тази база, на следващия ден, на 25-ти, получаваме официалното писмо, с което ни се съобщава за предстоящи масови мероприятия за протести и възможни други  нерегламентирани прояви по време на провеждането на футболната среща. Изрично сме уведомени, че такова мероприятие не е заявено в Столична община. На базата на тази информация, изпращаме на 25-ти информацията до главния секретар на УЕФА, съгласно регламента за провеждане на европейските квалификации. Администрацията на УЕФА трябва да бъде уведомена за всички възможни заплахи. Изпращаме тази информация, която сме получили, включително официалното писмо, което е преведено и изпратено на УЕФА“, разказа Борислав Попов. 

„На тази база, това е първоначалната информация, която получаваме. Независимо от това, на 27-и октомври изпращаме официално писмо до Министъра на вътрешните работи, Главния секретар, Директорът на националната полиция и директорът на СДВР, с което ги уведомяваме, че започваме организацията по провеждането на футболната среща на 16-ти ноември и обясняваме, че са необходими мерки за осигуряване живота и здравето на зрителите, които ще посетят футболната срещата.

Допълнително получаваме ново писмо, с много по-голяма и конкретна оценка на риска от провеждането на футболната среща на 16-ти ноември, в резултата на което получаваме препоръка, че мачът следва да бъде изместен в друго населено място. Уведомяваме за тази препоръка администратора на европейските квалификации. На 3-ти ноември получаваме съответното указание какво трябва да се проведе и къде. Те го предлагат, ние в писмото не сме предлагали нищо. Те предлагат да се използва стадион „Христо Ботев“ в Пловдив и очакваме формално потвърждение от властите, че може да се използва. УЕФА го предлага. На 3-ти ноември получаваме това предложение, като УЕФА строго препоръчва мачът да бъде игран при закрити врата без никаква продажба на билети“, добавя той.

profittips-the best football tips

„Правим заявката до Пловдив, получаваме отказ, уведомяваме УЕФА, отново ни питат за възможно опции. Междувременно идва писмо от СДВР на 13-ти ноември, че те са готови да окажат съдействие при провеждане на футболната среща в София. На 14-ти идва абсолютно писмо, същото писмо. Второ писмо от СДВР. На следващия ден изпращаме уведомление до УЕФА с тази нова информация. Съгласно регулацията на УЕФА, трябва да посочим в този случай и резервен стадион. Най-близкият възможен резервен стадион е “Арена Арда” в Кърджали. След което УЕФА взима официалното и крайното решение мачът да се играе на стадион „Васил Левски“. Ние отново потвърждаваме, че мачът трябва да се играе при закрити врата.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker