Анализи и коментариПърва лигаТОП

TribunaSofia избра: Отборът на седмицата в столицата! (1 – 3 декември)

Още един кръг измина и още един кръг остана до края на календарната година. Време е за новата ни рубрика „Отборът на седмицата в столицата“, където разказваме накратко какво се случи в мачовете на софийските отбори. TribunaSofia избра най-добрите 11 за 19-ия кръг, измежду играчите на Локомотив София, Славия, ЦСКА 1948, Левски и ЦСКА-София.

Четири мача с участието на гореспоменатите тимове се изиграха. Седмицата на столичните дербита започна в понеделник в квартал „Надежда“, където играха Локомотив София и Левски, а в петък вечер завърши със Славия и ЦСКА-София, които се сблъскаха на стадион „Александър Шаламанов“. „Белите“ утвърдиха добрите впечатления от мача срещу Лудогорец и се противопоставиха и на „армейците“. Момчетата на Загорчич създадоха доста ситуации за гол, но „червените“ откриха резултата с известна доза късмет, след като Мартин Георгиев си отбеляза автогол. Славия не се предаде и с една от хубавите си изградени атаки изравниха чрез резервата Роберто Райчев. Мачът ще се запомни и със спорните ситуации и в двете наказателни полета, където ВАР отново бе главно действащо лице и отмени последователно дузпа за Славия и гол за ЦСКА.

profittips-the best football tips

В съботния ден ЦСКА 1948 спечели гостуването си на Хебър с 3:1. ‚Червените“ от Бистрица отново отбелязаха три гола и отново се възползваха от може би най-силната си страна – статичните положения. Георги Русев, Ивайло Чочев и Педриньо донесоха трите точки в София. Ще отбележим и червения картон на Генадий Ганев при резултат 0:2, който не се оказа фатален за ЦСКА 1948, както и принудителното завръщане на титулярния страж Даниел Наумов, който се отчете с няколко спасявания.

Малко по-късно, Левски постигна класическа победа, надделявайки срещу Локомотив Пловдив на стадион „Георги Аспарухов“. Завръщането на Уелтън сред титулярите даде допълнителен импулс на „сините“ и те заслужено грабнаха точките. Именно бразилецът с български паспорт отбеляза втория гол. Кристиян Димитров вече беше дал аванс на домакините, а Рикардиньо от дузпа оформи крайния резултат.

Локомотив София завоюва нова точка в последната секунда при гостуването си на Пирин в Благоевград. „Орлетата“ се виждаха победители, но резервите Стийв Траоре и Калоян Кръстев комбинираха отлично, а последният с великолепно обръщане отправи силен удар, който влезе в мрежата.

Да не губим повече време! Ето ги нашите единадесет избранници, заедно с един треньор, които ни направиха най-голямо впечатление в началото на месец декември.

Вратар: Густаво Бусато: На вратарския пост отново се спираме на бразилския страж на ЦСКА-София. Да, Пламен Андреев постигна суха мрежа, но намесите на стража на ‚армейците“ са най-ключови за изхода от двубоя. Бусато бе безпомощен при изравнителния гол на Райчев, но реагира прекрасно при няколко опасни атаки на „белите“.

Десен бек: Ертан Томбак:  Страхотно представяне от десния защитник на Славия. Томбак често пробиваше по фланга и създаваше неприятности за отбраната на ЦСКА, Взаимодействаше отлично с колегата отдясно Денислав Александров, а последният изкара жълт картон на левия бек на ЦСКА Тибо Вион, което го извади от предстоящия им мач за Купата. А едно от центриранията на Томбак се превърна в асистенция.

profittips-the best football tips

Ляв бек: Жереми Петрис: Избираме още един десен краен защитник, заради огромния принос и на двамата състезатели в съответните мачове. Петрис бе изключително активен и агресивен и в атакуващ план и често със самочувствие пробиваше между няколко футболисти на „смърфовете“. Определено един от най-силно представилите се в събота на „Георги Аспарухов. Ето заради това представяне на Петрис „сините“ толкова държат да преподпишат с него.

Централен защитник: Гонсало Кардосо: За избора на този футболист помогна и страницата на „червено-черните“, която публикува статистиката на своя играч. Истина е обаче, че Кардосо направи много добро впечатление и в двубоя срещу Левски, когато се представи на ниво и предотврати потенциално попадение за „сините“ с блестящ шпагат. Със сигурност състезателят е един от най-добре играещите с екипа на столичните „железничари“: 9 спечелени единоборства, 100% успеваемост при пасовете, едно изчистване и 4 пресичания на топката на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград.

Централен защитник: Елитон: Още един стар познайник от миналата седмица се появява и днес. Снажният бранител на ЦСКА 1948 спаси сигурен гол с изчистване от голлинията при резултат 0:0. А отново високият му ръст допринесе за остротата на отбора в офанзивен план при любимите им статични положения. Елитон отклони с глава за капитана Ивайло Чочев, който завърши успешно атаката и покачи на 0:2.

profittips-the best football tips

Вътрешен халф: Ивайло Чочев: Стана въпрос за национала точно на горните редове, но тук трябва да кажем с какво заслужи повиквателна за нашия отбор. Клишето е ясно на всички –той е от най-качествените български футболисти към настоящия момент, който всеки отбор иска да има в редиците си.

Освен че е с капитанската лента, Чочев е и с диригентската палка. Рядко ще видим интересна атака на „червените“, която да не премине през краката на полузащитника. Висок процент успешни пасове, 100% спечелени въздушни единоборства и прекрасна асистенция към Педриньо за третия гол, който падна, когато столичани бяха с 10 човека.

Вътрешен халф: Красимир Милошев: Сърцатият халф на Локомотив София изнесе силен мач за своя тим с 90% точност на подаванията. Милошев бе неуморим в Благоевград и свърши много черна работа и в двете фази на играта на „червено-черните“. Неслучаен е фактът, че той не е пропуснал мач за първенството за своя тим – висок коефициент на полезно действие.

Ляво Крило: Уелтън: Бразилецът има харизмата да усмихне пълен стадион с натъжени левскари. Феновете го обожават този човек! И има защо – той някак вдига и увереността на целия отбор. Със сърцата си борбеност допринася за настроението в играта на Левски и за необходимата острота в атаките им. Дори когато не играе най-силния си футбол, той ангажира с присъствието си поне двама от противниковите играчи. Уелтън ознаменува завръщането си с гол, а прувържениците на стадион „Георги Аспарухов“ запяха в тон името му.

Дясно крило: Педриньо: Тук ще обърнем внимание на още един от козовете на Николай Панайотов. Перфектен пас към връхлитащия Георги Русев за първия гол на стадион „Георги Бенковски“. А както споменахме, малко по-късно Чочев го намери с още един хубав пас, който бразилецът оползотвори със силен шут в мрежата на Хебър. Важен гол, който окончателно приключи спора в мача.

Нападател: Роберто Райчев: 17-годишният жокер в състава на Славия донесе точката на „белите“, след като засече великолепното центриране на Томбак. С желание и хъс влезе в игра и загатна, че е амбициран да си заслужи титулярно място в отбора.

Нападател: Калоян Кръстев:

Още един коз, който се появи от пейката и вкара скъпоценен гол в заключителните секунди. Калоян Кръстев получи пас от Траоре с гръб към вратата, след което майсторски се обърна и с кинжален удар опъна мрежата на Пирин. Нападателят, който тръгна от Славия, мина през ЦСКА, а сега е в Локомотив София, е резервен избор за Данило Дончич, но това съвсем скоро може да се промени, ако продължи да вкарва решителни попадения. Самият той имаше нужда от този гол, тъй като отдавна не се беше разписвал.

profittips-the best football tips

Избрахме двама нападатели, които сумарно нямат едно полувреме на терена, заради положителното им въздействие върху отбора и изхода на съответния мач. Всъщност точно това е идеята на смяната в футбола. Да влезеш в игра и да промениш случващото се с гол, асистенция, спасяване, изчистване, дори с нарушение. Вероятно си спомняте за фаула на Федерико Валверде срещу Алваро Мората, който впоследствие донесе Суперкупата на Реал. Тогава той се превърна в играч на мача, защото предотврати 100% голова ситуация и с изгонването си по-скоро помогна на „белия балет“ да спечели.

Ситуацията тук, разбира се, е много по-опростена. Двама нападатели, които от пейката изчакват търпеливо своя шанс и го грабват, защото се позиционират добре в наказателното поле, а резултатът е налице.

И като заговорихме за ротации в хода на мача, стигаме и до хората, които взимат решаващите избори край тъчлинията – треньорите.

Старши треньор на седмичния отбор на столицата ще бъде Николай Панайотов. Младият наставник може би е подценяван от мнозина, но воденият от него отбор е във възход и във втори пореден мач вкарва три гола. Любопитна е и печелившата му стратегия – система на игра без чист и изявен централен нападател.

Отстрани погледнато изглежда, че едва 28-годишният Панайотов силно гори в работата си. Доказателство за това твърдение е езикът на тялото му край тъчлинията. Ако го наблюдавате по време на мач по-внимателно, ще видите колко емоциално преживява мачовете на ЦСКА 1948, ръкомахайки и подскачайки около терена. Изцяло контрастира със спокойното му поведение по време на интервю или пресконференция.

Даваме кредит и на Златомир Загорчич за представянето на Славия срещу ЦСКА. „Белите“ изиграха нов силен мач, в който активно търсеха победата срещу лидера в класирането.

profittips-the best football tips

Очаквайте ни следващата седмица с трети епизод на нашата нова рубрика „Отборът на седмицата в столицата“, където ще анализираме мачовете на софийските отбори от последния кръг на есенния дял.

В най-интригуващия двубой ЦСКА-София посреща Лудогорец в неделя вечер на стадион „Българска армия“, който ще бъде и последен за съоръжението в този му вид. Славия гостува на Черно море на стадион „Тича“ и ако „моряците“ надделеят над “ белите“, то те ще зимуват на върха на класирането. Левски гостува на Ботев Враца, Локомотив София домакинства на Арда, а ЦСКА 1948 приема Крумовград.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker