Анализи и коментариЛевски (София)Локомотив (София)Първа лигаСлавияТОПФутболЦСКА-София

TribunaSofia избра: Отборът на седмицата в столицата! (28 февруари – 4 март)

Изпратихме поредната седмица, наситена с български футбол и сме в очакване на следващата, която ще ни донесе три интригуващи сблъсъка с участието на столичните отбори. Преди да преминем към предстоящия кръг на Първа лига, ще направим традиционния ежеседмичен обзор с нашата рубрика – „Отборът на седмицата в Столицата!“

TribunaSofia.bg избра най-добрите 11 за 23-ия кръг на Първа лига и изминалите 1/4 финали за Купата на България през тази седмица, измежду играчите на Локомотив София, Славия, ЦСКА 1948, Левски и ЦСКА-София.

Какво се случи накратко?

Футболната седмица започна в сряда, когато ЦСКА-София без да блести стигна до полуфиналите в турнира за Купата на България, надделявайки с минималното 1:0 срещу Арда. Ден по-късно, ЦСКА 1948 отново преклони глава пред Лудогорец, с който се срещна във финала за Суперкупата в началото на февруари и отпадна от тази фаза на надпреварата.

В събота Локомотив София спечели изключително важен мач срещу „болярите“ от Етър на стадион „Ивайло“ във Велико Търново. Столичните „железничари“ изиграха още един колеблив двубой, но с късен победоносен гол взеха трите точки за квартал „Надежда“ и по този начин се отдалечиха от опасните позиции в класирането.

В класическо българско дерби Славия и Ботев Пловдив направиха зрелищен мач, завършил при краен резултат – 2:2. ‘Белите“ също не убедиха с представянето си, но водиха в резултата почти до самия край, когато за втори пореден мач допуснаха късен изравнителен гол.

profittips-the best football tips

Навръх Националния празник ЦСКА се наложи с класически резултат над Берое. В сравнение с мача за Купата, „армейците“ се представиха по-силно, но трябва да отчетем и важна подробност – „заралии“ останаха с човек по-малко в 17-ата минута.

В същия ден, ЦСКА 1948 загуби за втори път в Разград с 0:2. Мачовете трудно биха се оразличили един от друг, но е редно да споменем. че „червените“ от Бистрица пропуснаха 100-процентово положение при резултат 0:0, което можеше да промени изхода от срещата.

В понеделник Левски спечели трудно гостуването си в Пазарджик на Хебър – отборът на Любослав Пенев, който отстрани „сините“ за Купата. Столичани взеха частичен реванш за мача през декември с фамозен гол, който им донесе пета поредна победа в шампионата.

Кои са избраниците на TribunaSofia.bg?

ВРАТАР:

Александър Любенов от Локомотив София застава под рамката на вратата, тъй като направи страхотен мач във Велико Търново. Стражът на столичните „железничари“ блесна с тройно спасяване през първото полувреме, когато Етър осъществяваше домакински натиск, а Локомотив София по-скоро изчакваше търпеливо момента си на контраатака. Той допусна и една грешка, която бе поправена от негов съотборник, но качествените му намеси са една от главните причини Локомотив да вземе трите точки в този мач.

ЗАЩИТНИЦИ:

Мартин Стойчев започна за първи път като титуляр, откакто премина в тима. Младежкият национал остави приятни впечатления с представянето си и бе активен и в атакуващ план. В защита успя да блокира едно-две от по-опасните нападения на Берое, които макар и с десет човека, имаха своите шансове да отбележат. През настоящия пролетен полусезон ще е интересно да проследим как ще се развие конкуренцията в дясната част на отбраната на „армейците“, където е и Иван Турицов, чието бъдеще в клуба остава неясно.

Юрген Матай: Неслучайно нидерландският бранител е капитан на ЦСКА. Той е един от най-грамотните футболисти на позицията си в цялото първенство. Въпреки дългото отсъствие от терените, Юрген Матай направи солидни първи мачове с червения екип, но за нещастие отново се контузи в двубоя срещу Берое и ще отсъства за неопределено време, което ще бъде голяма загуба за отбраната на тима, тъй като той има лидерски качества и внася спокойствиет с отиграванията си.

Красимир Станоев: Той беше лидерът на „червено-черната“ защита, който трябваше често да се брани от набезите на „болярите“. Спечелени единоборства, важни отигравания в дефанзивен план, висок коефициент на полезно действие. Няма как да не споменем и, че той бе на косъм да отбележи гола на сезона в Първа лига. Изненадващо за всички, Станоев опита да прехвърли вратаря на Етър от близо 60 метра. Удар, който беше отклонен със сетни усилия от Мартин Величков, след което топката срещна и страничната греда.

Марин Петков: Нов силен мач за лявото крило на „сините“, който с течение на времето бе преквалифициран като краен бранител. Всяка опасна атака на Левски дойде отляво и мина през краката на Петков, който взаимодействаше най-много с Джавад Ел Джемили. Видимо играе със самочувствие и внася нужната острота в офанзивната мощ на отбора.

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ:

Карлос Охене: Бяхме изненадани от този трансфер през зимата, но сякаш той има потенциал да се превърне в успешно решение за синята халфова линия. Опитът му в българското първенство си казва думата и той сякаш пасва като дефанзивен полузащитник на Левски. Времето ще покаже дали сме прави в ранните си заключения за Охене.

Марселино Кареасо: При липсата на десен флангови футболист, той изглеждаше като човека, който най-много оплътняваше тази зона на ЦСКА. Често се включваше в нападение, с принос и към дефанзивната част на играта на „червените“, той е почти несменяема част от състава на Нестор Ел Маестро.

Станислав Шопов: Младежкият национал грабна шанса си и бе над всички на Националния стадион, където зарадва хиляди привърженици на „армейците“ навръх празника. Асистенцията за Фаетон е повече от великолепна – твърде рядко виждаме подобни пасове в българското първенство. С интерес ще проследим сюжета на Шопов в тима на ЦСКА, но със сигурност феновете искат тази продукция от него и целия отбор – повече българи сред титулярите, атакуващ футбол и красиви отигравания.

profittips-the best football tips

НАПАДАТЕЛИ:

Фабио Лима: След по-силно първо полувреме за „сините“ и по-активна втора част за Хебър, индивидуалната класа бе ключът за успеха на тима, воден от Николай Костов. Фабио Лима получи прекрасен пас от друг нов футболист в Левски – Патрик Мислович, който се беше появил на терена преди броени секунди. Зашеметяващо изпълнение на бразилеца, което носи трите точки на стадион „Георги Аспарухов“ и му запазва гарантирано място в нашия състав. Можем да стигнем до заключението, че предишните мачове на Лима бяха една идея по-силни, но този гол, който се оказа победен, има своята голяма тежест.

Тони Тасев: Крилото на Славия продължава да бъде най-силно представящият се футболист от началото на пролетта. Той отбеляза два гола – един от дузпа и един с помощта на рикошет, но това, което го откроява по-скоро е енергията и борбеността, с която играе под ръководството на Златомир Загорчич.

Матиас Фаетон: Без типичен централен нападател и в нашия състав, тъй като мястото на Фаетон по-скоро е на фланга, защото там той е по-ефективен за отбора си. Индивидуални рейдове на скорост, асистенция и гол за национала на Гваделупа. Въпреки, че схемата на Нестор Ел Маестро на теория е без крила, Матиас Фаетон често може да бъде наблюдаван отляво, където е и по-трудно за един защитник да го неутрализира.

Кои играчи впечатлиха през седмицата, но не намериха място в нашия състав?

Тъй като има позиции, на които повече от един футболист заслужава да бъде отличен, следва кратък абзац, в който ще споменем още няколко имена. които имат съществен принос за успешния резултат на отбора си. Стийв Траоре от Локомотив София се превръща в скрития коз на резервната скамейка, който се появява и оказва положително въздействие на „червено-черните“. Крилото направи асистенция за победното попадение на Ивайло Найденов – друг резервен играч, който бе пуснат в игра от Данило Дончич.

Един от лидерите на ЦСКА – Амос Юга класира отбора на полуфинал, вкарвайки единственото попадение в мача. Тибо Вион, когато не вкарва от 40 метра, също играе на добро ниво, асистирайки за първия гол на Шопов.

Педриньо от ЦСКА 1948 затвърди впечатления, че едно от най-силните му качества е ударът от далечно разстояние. Бразилецът вкара и на Лудогорец в Разград. Треньорът на „червените“ от Бистрица Николай Панайотов продължава да залага на млади футболисти в лицето на дебютанта под рамката Петър Маринов и централният бранител Росен Божинов, които изиграха нелош мач, въпреки загубата на отбора.

profittips-the best football tips

Треньор на седмицата в столицата: Николай Костов – Пета поредна победа за Левски в първенството, който започна уверено пролетния полусезон. Все още е рано за генерални заключения и със сигурност „сините“ имат какво да доказват – най-вече в мачовете срещу отборите от първата половина на таблица. Още в следващия кръг столичани срещат другия отбор в подем – новака Крумовград. До края на месец март предстоят мачове и с Етър и Славия, преди сблъсъците с Лудогорец и ЦСКА, а феновете вероятно очакват девет спечелени точки до срещата в Разград.

Отборът на Костов взе своето в един труден мач, а треньорът направи любопитна тройна смяна в 70-ата минута, когато замени защитника Кристиян Димитров с халфа Патрик Мислович. Така Кордоба се завърна на титулярна си позиция, а Марин Петков заигра като ляв бек. Именно тази рокада се оказа ключова за развитието на резултата, а впоследствие Левски успя да удържи аванса си. След края на мача в Пазарджик, Костов сподели пред медиите, че клубът има стратегия за трансферите за лятото. С това свое изказване наставникът загатна за идеята, че Левски има дългосрочни планове с него за взаимна работа и развитие.

Снимка: startphoto.bg

Какво следва?

За разлика от тази седмица, където обърнахме внимание на цели седем двубоя, сега ни предстои седмица само с три срещи.

Локомотив София – Славия

ЦСКА 1948 – ЦСКА-София

Левски – Крумовград

Три изключително интересни и непредсказуеми мача ни очакват в следващия обзор: „Отборът на седмицата в столицата!

До скоро, читатели на TribunaSofia.bg!

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker