Извън БългарияФутбол

ФИФА понесе изключително тежка загуба

След 9-годишна юридическа сага Европейският съд разреши делото срещу ФИФА в полза на бившия футболист Ласана Диара. Френският национал от близкото минало, който в момента на 39 години, вече не е професионален играч, но носеше екипите на грандове като Реал Мадрид, ПСЖ, Арсенал и Челси.

Казусът започна през 2014-та, когато Диара обяви стачка, спря да тренира и поиска да напусне руския Локомотив Москва след като pъкoвoдcтвoтo му намали заплатата. ФИФА обаче не разреши трансфера на футболиста в белгийския Шарльороа.

profittips-the best football tips

Тогава централата отказа да издаде на Диара „жълта карта“, която позволява преминаването от един клуб в друг. Година по-късно халфът заведе дело за спиране на законното му право да работи в държава от ЕС. Локомотив Москва също подаде жалба и ФИФА наказа играча за 15 месеца.

Забрани и трансфера на Диара в Бегия, въпреки че контрактът му бе анулиран от руския клуб. Спортният арбитражен съд в Лозана отсъди в полза на ФИФА и разпореди Диара да плати колосалните 10 милиона евро обезщетение на московчани.

Халфът пренебрегна наказанието, обжалва и успя да подпише с Марсилия, въпреки че не игра почти година заради пропадналия трансфер в Белгия. Задължението му да плати 10-те милиона евро бе отменено, но делото срещу ФИФА продължи, за да завърши в Европейски съд, който отсъди в полза на французина.
А в добавка решението нарежда на трансферния панел на ФИФА да отмени системата за сертификати /“жълти карти“/ и тя вече да не може да бъде прилагана, за да се спре преминаването на играч от един клуб в друг.

profittips-the best football tips

С други думи, задава се драстична промяна в цялата система на трансферния пазар, защото някои от правилата на ФИФА за международните трансфери противоречат на правото на ЕС, възпрепятстват свободното движение на играчите и ограничават конкуренцията между клубовете.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker