Локомотив (София)Първа лигаСлавияТОПФутбол

Столично дерби в навечерието на празника на София

Славия посреща градския си съперник Локомотив София в своя дом стадион „Александър Шаламанов“. Мачът е днес, 16-ти септември, от 17:30ч., в навечерието на празника на София – Вяра, Надежда и Любов. Двата отбора със сигурност имат вярата и надеждата, че това дерби може да промени посоката на сезона им. Ситуацията в двата лагера е почти идентична. „Бели“ и „червено-черни“ се намират в дъното на класирането, съответно с четири и шест точки, като започнаха първенството по изключително слаб начин. Въпреки незадоволителните резултати, както и напрежението по оста привърженици-ръководство, най-верните фенове на столичните съперници отново ще бъдат на стадиона, показвайки любовта си към клуба. защото това дерби винаги е носило особен емоционален заряд.

„Железничарите“ извършиха треньорска рокада в паузата за национални отбори, като на мястото на подалия оставка Стойчо Стоев бе назначен сърбинът Данило Дончич. Име, което е познато в „Надежда“, тъй като има престой в клуба и като играч, и като помощник треньор. Дончич играе с червено-черния екип в периода 1997-1999г., а между 2008г. и 2010г. е част от щаба на тогавашния наставник Драгомир Окука. От своя страна Славия също умува дали да не се раздели с Хосе Мария Бакеро. След четири последователни загуби и само една победа от началото на сезона, която дойде преди близо два месеца, в първия кръг срещу Етър Велико Търново, столът на испанеца се клати сериозно. Неуспех днес може да доведе до раздяла с легендата на Барселона. Игралият с Христо Стоичков футболист до момента категорично не убеждава бялата общественост, че има необходимите качества. Появи се и информация, че на „Овча купел“ вече са договорили нов старши треньор, а неговото име е Станислав Генчев – човекът, който води Локомотив София през изминалия сезон. Единственото, което спира рокадата на този етап е клаузата за неустойка в договора на Бакеро. „Белите“ вероятно се надяват испанецът сам да напусне отбора, след още една загуба. Въпреки казаното дотук, едва ли феновете на най-стария столичен клуб искат да допуснат поражение точно в днешния мач.

profittips-the best football tips

През изминалия сезон двата отбора изиграха общо пет мача помежду си, тъй като се срещнаха на 1/4 финал за Купата на България и в плейофите, които определяха кой ще е заеме седмото място, което дава право на бараж за участие в евротурнирите – Лигата на Конференциите. Балансът е равен – две победи за Славия, две за Локомотив и едно равенство, което в крайна сметка попречи на домакините в днешния двубой да заемат именно седмата позиция. Столичните „железничари“ често се оказват неудобен противник за ‘белите“, а през април успяха и да ги елиминират за Купата, след драматичен мач в квартал „Надежда“ и достигнаха до полуфинал със Станислав Генчев.

В състава на Славия се завръща дълго отсъствалият Светослав Вуцов. През май националът получи контузия в коляното, която наложи оперативно лечение. Почти сигурно е, че той ще застане под рамката за първи път този сезон, за сметка на Николай Кръстев. Бившият страж на Левски остана извън групата, заедно с Тони Тасев. След четири мача наказание, наложено от предишния му клуб, новото попълнение Сибири Кейта ще започне отляво на отбраната. Предполага се, че Бакеро ще смени тактическата постройка и Славия ще заиграе с четирима отзад. Отдясно ще играе Ертан Томбак, а в центъра Виктор Генев и младата надежда Мартин Георгиев. В халфовата линия едва ли ще има изненада – младежкият национал Кристиян Стоянов ще си партнира с Емил Мартинов, Иван Минчев, Кристиян Добрев и капитана Галин Иванов. Напред ще действа синът на испанския специалист – Йон Бакеро.

В лагера на гостите няма сериозни кадрови проблеми. За разлика от съперника си, „червено-черните“ изиграха една контрола в паузата, като победиха втория отбор на ЦСКА 1948. Вероятно Данило Дончич ще заложи на сходен състав, спрямо първия си мач, начело на отбора. Димитър Митков вероятно ще започне на върха на атаката, тъй като отбеляза два гола в проверката, а Карлос Франса ще му помага от втора позиция. Българското трио Симеон Мечев, Красимир Станоев и капитанът Красимир Милошев ще изгражда атаките в средата на терена. В състава се подвизава и бившият нападател на Славия Калоян Кръстев. който все още търси своя първи гол с екипа на Локомотив, но вероятността да започне мача е малка. Интересно ще е да разберем в каква схема ще играят под ръководството на новия си треньор, като очакванията са сърбинът да заложи на 3-5-2.

profittips-the best football tips

Двата отбора са лидери в една негативна класация – допуснати голове. „Белите“ са инкасирали цели шестнадесет попадения в седем мача, а „железничарите“ – седемнадесет в осем двубоя. До този момент Локомотив загуби всяко от гостуванията си, като дори не отбеляза гол, а Славия не спечели точка от нито едно от своите домакинства. Главен съдия на мача ще бъде Радослав Гидженов, а негови асистенти са Димитър Русев и Красимир Миланов. Като четвърти рефер ще действа Георги Иванов, а ако се наложи с ВАР ще помага Никола Попов.

Малкото столично дерби е класика в българския футбол и ще бъде шанс за един от двата отбора да се отлепи от дъното на класирането. Една победа в този мач ще даде нужния тласък за излизане от тежката криза, в която се намират градските съперници и със сигурност ще донесе радост на привържениците им. Очаква се здрав и непредсказуем двубой. Мач, изпълнен с битка по терена и силни емоции по трибуните.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker