ДЮШФутбол

БФС с революционно решение: Без съдии и засади в детско-юношеския футбол

Юношите в България играят при нови правила – без съдии и засади. Промените важат до U11, но бяха приети със смесени чувства от ръководители, треньори и родители. От БФС призоваха за търпение преди да се правят заключения. Решението не е безпрецедентно, тъй като по подобен начин се провеждат мачове и във водещите страни от Западна Европа. Така футбол 5 и футбол 7 (различни форми на футбол, подсказващи за броя играчи на терена) се оказаха без главен съдия. Тази функция се възлага на треньорите на един от двата отбора. Големият въпрос е какви са целите на промените? 

Три са основните аспекта, които се променят с новите правила. Първото от тях е игровото време. Без излишно накъсване на играта и без засади мачовете стават по-динамични, а играта – по-свободна. Отсъжданията на дребни нарушения ще бъдат сведени до минимум, тъй като самите юноши се очаква да осъзнаят, че техните или противниковите наставници няма да толерират незначителни нарушения. Тази тенденция се забеляза още с първите мачове на 16-ти и 17-ти септември.

profittips-the best football tips

С увеличаването на чистите игрови минути се увеличава и броят на взетите решения на даден футболист по време, което също е от фундаментално значение.  Друго важна промяна пада върху фокуса на мача. И играчи, и треньори вече ще бъдат концентрирани изцяло върху случващото се на игрището, а не за отсъжданията на съдията. Не е тайна, че голяма част от решенията на реферите се поставят под съмнение, губи се време в обяснения и се създава излишно напрежение. За последното спомагат и родителите. Това сега ще бъде сведено до минимум, като е ясно, че ще има отделни случаи на спорове, но се очаква те да са единични, а не тенденция, заслужаваща внимание.

Самите треньори също ще имат възможност да се учат в движение, защото сега техните решения ще са показателни за целите, които преследват. Опасенията на част от наставниците са свързани с наличието на техни колеги, преследващи единствено резултатите. И с евентуални решения в хода на мачовете може да се създава напрежение в името на победата. Очакванията сега са напрежението, което създават родителите, също да намалее. Именно те репликират съдиите, но сега в дадени мачове те ще трябва да търсят обяснение от треньора на собственото си дете. Друга важна цел е да се наблегне на футболното развитие на малките таланти, а не на споровето за съдийството и битката за купи и медали.

От БФС съобщават, че следят изкъсо този експеримент, и ако той е успешен, ще бъде приложен и при други възрастови групи. Ако има проблеми, то реферите ще бъдат върнати на терена.

„Novsport“

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker