Левски (София)Първа лигаТОПФутбол

Левски отново с трудна домакинска победа, златна резерва – герой за „сините“

Отборът на Левски домакинства на Етър Велико Търново в мач от десетия кръг на Първа лига. Срещата е тази вечер от 20:00 часа на стадион „Георги Аспарухов”, „Сините“ се надяват, че ще се върнат на победния път, след като в понеделник не успяха да спечелят при гостуването на коравия Крумовград.

Възпитаниците на Николай Костов направиха впечатляващ обрат през първото полувреме и водеха с 2:1 четвърт час преди края на мача, но не съумяха да запазят преднината си и завършиха наравно за първи път в шампионата. Тимът е четвърти в подреждането с 16 точки, като при евентуална победа ще се извоюва отново третото място във временното класирането, където се намира в момента ЦСКА-София, след вчерашната им победа.

profittips-the best football tips

Завърналите се в Първа лига „боляри“ са на дъното на таблицата с едва четири точки, като наскоро постигнаха първата си победа през сезона, надигравайки Локомотив София с 3:1 в „Надежда“, но в последния кръг отстъпиха на Локомотив Пловдив с 0:1 във Велико Търново. „Виолетовите“ влизат в мача като аутсайдери, но с дефанзивен стил на игра и контраатаки със сигурност са способни да затруднят „сините“.

При победа днес, Левски ще продължи успешната си домакинска серия в първенството. Отборът на Костов победи последователно Локомотив София, Ботев Враца, Хебър и Пирин, като в три от тези мачове, „трите точки“ идваха изключително трудно с голове в последните минути и секунди. Старши треньорът на „сините“ няма кадрови проблеми преди двубоя с Етър. Единствената дилема пред него е да реши кой от бразилците в състава ще почива днес, поради квотата за чужденци извън Европейския съюз. Мачът с Крумовград пропусна халфът Дарлан. Добрата новина е, че съвсем скоро, още през следващия месец, двама от шестимата „кариоки“ се очаква да получат българско гражданство. Това са звездата на отбора Уелтън Фелипе и сърцатия краен бранител Вандерсон Цунами.

Костов не бе доволен от равенството в миналия кръг и отчете спад и демотивация през второто полувреме. Напълно възможно е специалистът да прибегне и до други промени, спрямо гостуването в Пловдив. Николай Костов взе дори едно любопитно решение, предвид неуспешния резултат. Футболистите на Левски бяха пуснати в почивка до четвъртък, а от тогава до днес са направили едва две подготвителни тренировки. Интересно ще е да видим това негово решение дали ще доведе до повече свежест и динамика в играта на „сините“.

Старши треньорът направи две промени, спрямо равенството с Крумовград. Патрик-Габриел Галчев започва отдясно на мястото на Жереми Петрис, а Фадига стартира в халфовата линия, за сметка на Асен Митков. Бразилецът Дарлан отпадна от групата за втори пореден мач, поради ограниченията за играчи, извън Европейския съюз. Любопитно е, че Петрис също не бе записан в тимовия лист сред резервите.

profittips-the best football tips

Левски можеше да открие резултата още в първите секунди на срещата. Рикардиньо бе намерен на чиста позиция и стреля опасно по диагонал, но ударът му излезе в аут. В 19-тата минута Галчев нахлу дълбоко в половината на Етър. Националът подаде наляво за Уелтън, който проби в наказателното поле на гостите и се строполи на земята след съприкосновение с играч на „виолетовите“. Реферът Андреев бе категоричен в преценката си и показа жълт картон на бразилеца за симулация. Минута по-късно Краев бе близо до първия гол, но бомбеният му шут излезе встрани. Най-чистото положение за Левски дойде пет минути преди края. Уелтън центрира в наказателното поле и намери с отличен пас Фадига на единадесетия метър. Последният стреля силно, но Мартин Величков показа рефлекс и изби. Секунди по-късно Ел Джемаили пробва късмета си от далечна дистанция, но вратарят на Етър отново спаси. Натискът продължи до края на полувремето, но без резултат. Гостите успяха да удържат равенството.

През второто полувреме домакините продължиха да атакуват. Ел Джамили изпълни прекрасно пряк свободен удар в 55-тата минута. Топката вече се виждаше как се оплита в горния десен ъгъл на Величков, но стражът направи феноменално спасяване и изпрати кълбото в ъглов удар. След разбъркване в наказателното поле на Етър, мароканецът с испански паспорт отправи коварен удар към вратата на гостите, но юношата на Славия отново разочарова плеймейкъра. с блестяща намеса. В следващите минути Фадига и Галчев пробваха удари от далечно разстояние, но без успех. Малко по-късно Уелтън навлезе на скорост в наказателното поле, нагласи си топката на по-удобния десен крак и стреля с фалцов удар към далечния ъгъл, но кълбото премина на милиметри от гредата. Логичното все пак се случи осем минути преди края на редовното време. Влезлият като резерва само преди минута Асен Митков отбеляза с първото си докосване в мача. Младежкият национал засече от няколко метра остро центриране на Уелтън и откри резултата в полза на Левски.

До края на двубоя „сините“ имаха още няколко ситуации за втори гол, но ударите на Митков и Уелтън бяха неточни. С тази победа домакините се върнаха на третото място, измествайки градския съперник ЦСКА-София и събраха деветнадесет точки. Етър, който през целия мач се защитаваше и дори не отправи удар към вратата на Пламен Андреев, остава на дъното на подреждането с едва четири спечелени точки.

Левски: 1 Пламен Андреев 6 Цунами 7 Роналдо 8 Андриан Краев 9 Рикардиньо 11 Джавад Ел Джемили 17 Уелтън 22 Патрик-Габриел Галчев 33 Хосе Кордоба 50 Кристиан Димитров 97 Асими Фадига

Треньор: Николай Костов

Етър: 22 Мартин Величков 2 Валери Христов 4 Георги Александров 15 Георги Ангелов 6 Пламен Димов 25 Крум Стоянов 8 Моран Мартин Абдиел 29 Янко Ангелов 7 Кольо Станев 70 Димо Бакалов 14 Ивайло Димитров

Треньор: Емануил Луканов

Стадион: Георги Аспарухов“ (София)

Главен съдия: Иво Андреев (София)

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker